Fethiye


Ölüdeniz
Dünyanın en ünlü ve en güzel plajlarından biri olan Ölüdeniz iki bölümden oluşur: Birinci bölüm koydan lagüne uzanan Belcekız ya da Belceğiz bölümüdür. Bu bölüm Ölüdeniz' in dalgalı bölümüdür. İkinci bölüm içerisinde lagünün bulunduğu gerçek Ölüdeniz bölümüdür.  Kum Burnu olarak bilinen bu bölümde bulunan milli parkın, girişi ücretlidir, denizi sakin ve sığdır.

Açık denizden Belcekız kıyılarına bakıldığında Ölüdeniz' i görmek mümkün değildir. Tutuştukları deniz savaşında Lidya Kralı'na yenik düşen Likya Kralı, yaralılarını ve geriye kalan yaşlı, çocuk, kadın, erkek ve gençlerini yelkenli gemisine doldurur ve dost bir kıyı kentine giderken Belceğiz açıklarında şiddetli bir fırtınaya yakalanır. Sığınacak bir liman ararlarken kralın oğlu, geminin yönünü Belceğiz kıyılarına çevirtir. Çünkü hiç fırtına görmemiş doğal bir koy olan Ölüdeniz' den haberdardır. Ancak gemi kıyıya yaklaştıkça sığınacak bir liman göremeyen Kral, kavminin son kalanlarını da felakete götüren bu emri kim verdiyse kellesinin uçurulması emrini verir. Emir yerine getirilir. Ancak bu arada gemi kıyıya yaklaşmış ve kanala girilmek üzeredir. Ölüdeniz bütün asudeliği ile onları beklemektedir. Kral ve kavminin son kalanları ve onları taşıyan gemi kurtulur ama kralın oğlu ölmüştür. Bu nedenle o zamandan bu güne bu limana Ölüdeniz denilmektedir.





Ölüdeniz’ de kano, sörf, su kayağı, dalış, paraşüt gibi pek çok su sporlarının yanında plaj voleybolu da oynayabilirsiniz. Ölüdeniz, yamaç paraşütü yapmak için dünyadaki en ideal yerlerden biridir. Bu sporu yapmak için deneyimli olmanıza gerek yoktur. Bütün yapmanız gereken, acentelerin birinden size uçarken eşlik edecek bir pilot seçmektir. Eğer uçma lisansınız yoksa ilk uçuşunuzu lisanslı ve deneyimli bir pilotla gerçekleştireceksiniz. Sizin bütün yapmanız gereken yaklaşık 30 - 45 dakika süren uçuş boyunca Ölüdeniz' in güzelliklerinin tadını çıkarmak ve 1400 - 1700 metre yükseklikten fotoğraflar çekmektir.

Hisarönü
Deniz kıyısı olmamasına rağmen yüksekte bulunması nedeniyle sahip olduğu ferah havası ve hem Ölüdeniz hem de Fethiye'ye yakın konumu nedeniyle özellikle İngiliz turistler tarafından tercih edilen bölgede, Hisarönü merkezi adeta Türkiye dışındaymış hissi verir. Akşam 19.00' dan itibaren araç trafiğine kapanan Hisarönü merkezindeki birkaç cadde toplu bir eğlence merkezine dönüşür. Geceleri gerçekten hareketli bir yer olan bölgede çok sayıda restoran, bar, disko, giysi ve takı satış mağazası, günübirlik tur düzenleyen şirketlerin ofisleri mevcuttur. Fethiye-Ölüdeniz arasında çalışan minibüsler her 5dk.'da bir buradan geçmektedir.



12 Adalar
Fethiye' ye geldiğinizde mutlaka 12 Adalar Tekne turuna çıkmalısınız. Marina' da ve limanda dolaşırken gördüğünüz yüzlerce tekne sizi bu turlara götürmek için hazır beklemektedir. Bu teknelerin her biri 50 kişiden 150 kişiye kadar yolcu kapasitesine sahiptir ve hepsinin tuvaleti ve self-servis barı vardır. Bu tekneler her sabah saat  10.00 - 11.00 gibi limandan çıkarlar ve akşam 17.30 - 18.30 gibi geri gelirler. Genellikle makarna, köfte/tavuk/balık ve salatadan oluşan öğle yemekleri bu turlara dâhildir. Eğer güneşin tadını çıkarmak istiyorsanız, yeriniz üst kattır, turunuzun tadını gölgede çıkartmak ve etrafı izlemek istiyorsanız, alt katta kalıp çay, kahve ya da soğuk bir şeyler içebilir ve etrafı seyredebilirsiniz.




Genellikle Göcek Adası, Yassıca Adalar, Tersane Adası, Akvaryum Koyu, Cleopatra Hamamı ve Kızıl Ada’ yı kapsayan turda etrafınıza dikkatli bakmanızı öneririz; çünkü yunusları, uçan balıkları hatta deniz kaplumbağalarını görme şansınız vardır.

Kaya Köy
Fethiye, muhteşem bir tarihi mirasa sahiptir. Fethiye bölgesini yöneten uygarlıkların bir kısmı, Likyalılar ve Romalılar, Fethiye'nin her yerinde kalıntılar bırakmışlardır. Bu köyün kuruluşu 15. yüzyıla kadar uzanır.  Türk ve Yunan hükümetleri arasında bir nüfuz değişimi anlaşmasına göre, Türkiye'de yaşamakta olan Yunanlılar Yunanistan' a, Yunanistan' da yaşamakta olan Türkler de Türkiye' ye gönderilecektir. Bu anlaşma ile burada yaşamakta olan Yunanlılar Yunanistan' a gitmişlerdir; fakat Yunanistan'da yaşamakta olan Türkler geri gelmek istememişlerdir çünkü Yunan Hükümeti burada yaşayan Türklerin sahip oldukları mal varlıkları, topraklar ve evlerin bedelini ödemek istememiştir. Bu nedenle, Türk yerleşimi için ayrılmış olan evler çok uzun süre boş beklemiştir.




Daha sonrasında, Fethiye yöresini sarsan depremler (özellikle 1957'deki deprem) bu evlere zarar vermiştir. Bu eski şehir şu anda hayalet bir kasaba gibi görünmektedir.

SaklıKent
Saklıkent, 14 kilometre içeriye giden devasa bir vadi ve kanyondur. İki dağ arasında inanılmayacak kadar dar ve yüksektir. Eğer kanyonun içindeki güzellikleri görmek istiyorsanız, buz gibi soğuk suların içinden yürüyerek ırmağın diğer tarafına geçmek zorundasınız. Eğer istiyorsanız bu buz gibi soğuk sudan içebilirsiniz de, çünkü hemen yürüdüğünüz yerden çıkan doğal bir kaynaktır! O kadar soğuktur ki, yazın bile olsa ayağınızı bu suyun içinde kaybediyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu yer bir keçi çobanı tarafından bulunmuştur. Fethiye' ye dönerken yolda, köylülerin ev yapımı gözlemelerini ayranla tatmak için kısa bir mola verip Türk köy yaşamını tecrübe edebilirsiniz.





Dalyan
Dalyan antik ve doğal güzellikleriyle çok hoş bir atmosfere sahiptir. Fethiye'den bir saat uzaklıktaki Dalyan'a ulaşır ulaşmaz ilk durak içerdiği magnezyum, kalsiyum ve sülfür gibi cilde iyi geldiği söylenen mineral ve elementleri içeren çamur banyosudur. Antik Calbis ırmağının muhteşem manzaralarına sizi götürecek yol tekneyle Dalyana sadece 10 dakika mesafededir.  Öğle yemeğinden sonra, meşhur Dalyan Irmağının, bitkileri, kuşları ve belki de kaplumbağaları arasında yapacağınız 30 dakikalık bir tekne turundan sonra tekneniz sizi İz tuzu Plajına (Kaplumbağa Plajı) götürecek. Bu ırmaktaki gezintinizden çok etkileneceksiniz. Bu kumsal deniz kaplumbağalarının gelip yumurta bıraktığı dünya üzerindeki nadir kumsallardandır. Bu yüzden, Türk Doğal Yaşamı Koruma kurumu tarafından çok sıkı korunmaktadır. Bu kumsalın bir yanı nehir, diğer yanı ise denizdir. Kumsaldan önce ya da sonra Dalyan'ın şehir merkezine giderken Antik Caunos şehrini de ziyaret edebilirsiniz. Tepenin üzerine kurulmuş bu şehirde (yürüyüş mesafesiyle 10 dakika) görülecek yerler antik tiyatro, Roma Hamamı, Apollo Tapınağı ve tepedeki Akropolistir. Ayrıca şehre girer girmez sizi karşılayan Karya (Carian) taş mezarları gerçekten şaşırtıcıdır.



Afkule
Halktan anlatılanlara göre; yukarıya tırmanırken 40 merdiven çıkılır, içeride küçük odacıklar vardır. Karşısı engin deniz olan küçük bir balkonu vardır. Rumlar zamanında kaya köyde bulunan kilisenin papazları burada yaşamışlardır. Muhteşem manzarası yanında beğenilen bir dalış noktası olan Afkule’ ye Fethiye Limanı'ndan yaklaşık 45 dakikalık bir tekne yolculuğuyla ulaşılmakta ve maksimum derinliği 50 metredir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar