Sanal saadet zincirine soruşturma

Nihat ULUDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

Türkiye’nin 90’lı yıllarda Kenan Şeranoğlu’nun kurduğu ‘Titan’ ile tanıştığı ‘saadet zinciri’ bu kez internette ortaya çıktı


Malezya merkezli Mega Holdings bünyesinde “Mega Grup Bilişim” adıyla Türkiye’de faaliyet gösteren şirket, “ürün” olarak internet sitesi satıyor. Ancak piyasanın dört katı fiyata sattığı belirtiliyor. İşte bu şirket hakkında “internet sitesi satışı” adı altında saadet zinciri kurarak binlerce dolar vurgun yaptığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Şirket yöneticilerinin 75 bin üyeye 3’er adet internet sitesi sattıkları ileri sürüldü. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü, zincirin üst yönetiminde bulunan 50 polisin ifadesini aldı. M.B. ve A.İ.Ç. adlı polisler istifa etti.
MODELİN ADI 'PİRAMİD'
İddialara göre şirket, “piramit modeli” internet sayfası satışı üzerinden üye topluyor. Şirketten en az 3 internet sayfasını 2250 dolar para karşılığı alan kişi sisteme üye oluyor. Her üye de en az 2 yeni üye bulmak zorunda. Üyeler yaptıkları her üye üzerinden 37.5 dolar alıyor. Üye, yeni üyeler de 2 üye kazandırırlarsa kişi başı 300 dolar ek bir para kazanıyor. Her internet sitesi satışından bu rakam düşülüyor ve kalan miktarı yönetim alıyor. Sistem, 8 temel tuğra eğitimi üzerinden devam ettiriliyor. 8 eğitim “hayaller”, “taahhüt”, “kişi listesi”, “davet”, “sunum”, “takip”, “lidere danışma” ve “kopyalama” üzerinden yapılıyor. Yönteme göre ilk başta para ihtiyacı bulunan üyeye, alım gücünün üzerinde ev, araba ve tatil olanaklarından bahsediliyor. Üyelerden, telefon rehberleri ve sosyal medya arkadaşları arasında bulunan kişileri eğilim derecesine göre “sıcak”, “ılık” ve “soğuk” olarak sınıflandırması isteniyor. Sisteme dahil etmek istenen kişiler aranıyor. Sisteme önceden dahil olanların başarı hikâyeleri anlatılıyor. Üye olacak kişi, öğretmen ya da avukat ise sunumu yapacak kişinin polis olması sağlanıyor. Böylece yapılan işin son derece yasal bir iş olduğu algısı yaratılıyor.
GÜNLÜK GELİR VAADİ 2 BİN DOLAR
Mali Suçları Araştırma Kurulu, MASAK tarafından hazırlanan raporda, internet sitesi satışıyla günlük 2 bin dolar, aylık ise 60 bin dolar gelir vaadinde bulunulduğu, bunun uçuk rakamlar olduğu ve bu şekilde insanlara bir nevi hayal satıldığı belirtildi. Sanal saadet zincirinde 5 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, 3 Milli Eğitim Bakanlığı personeli, 3 PTT görevlisi ile 3 sağlık çalışanının da yer aldığı belirlendi. Mega Holdings’in ortakları ise Mesut Öpengin, Dr. Hedi takma isimli İran uyruklu Hassein Khezrzadeh ve Mahmut Yaman... Şirketin Almanya’da da şubesinin bulunduğu tespit edildi.
http://www.haberturk.com/gundem/haber/1144127-sanal-saadet-zincirine-sorusturma

Yorumlar

Popüler Yayınlar