eTicaretin Zaferi

Biri 21 yıllık e-ticaret devi Amazon, diğer ise 53 yıllık perakende devi Walmart. 2010 yılında internetten çocuk bezi satışı yapan ‘Quidsi’ şirketini satın almakla başlayan rekabetin ikinci raundunu da Amazon kazandı. Şirketin piyasa değeri 264 milyar dolara ulaşarak, Walmart’ı geçti.
HER ŞEY 2010 yılında Ama-zon’daki iki yöneticinin ellerindeki 6 sayfalık dosyayla şirketin CEO’su Jeff Bezos’un odasına girmesiyle başladı. Şirketin yöneticileri, internetten çocuk bezi satışı yapan ‘Quidsi’ isimli şirketi satın almak isteyen bir rakipleri olduğunu söylüyordu. O şirket Walmart’tan başkası değildi. Perakende dünyasına e-ticaret ile meydan okuyan Amazon ile 53 yıllık perakende devi Walmart’ın yolları ilk kez o gün kesişti. Quidsi’yi satın almak için Walmart, 600 milyon dolar, Amazon ise 540 milyon dolar teklif etmişti. Ancak Quidsi’nin kurucuları Bezos’un tehdit dolu tavırlarından dolayı şirketlerini daha az paraya Amazon’a satmaya karar vermişti.
İKİNCİ KEZ KAZANDI
Walmart ile Amazon arasındaki bu rekabetin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti. Bu yıl başında ise biri online diğeri fiziksel mağazalarda dev olan iki şirket arasında piyasa değeri rekabeti başladı. Bu rekabeti kazanan da tıpkı 5 yıl önce olduğu gibi Amazon oldu. Dün 2015 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan, Amazon 23.1 milyar dolar gelir ve 92 milyon dolar kâr ettiğini duyurdu. Bu haberin ardından ise Amazon hisseleri yüzde 22 arttı. Bu artışla beraber Walmart ile Amazon arasındaki piyasa değeri savaşının kazanını da belli oldu. Walmart’ın değeri 233 milyar dolara kadar gerilerken, e-ticaret devinin piyasa değeri 264 milyar dolarla kendi rekorunu kırdı. İki şirket arasındaki ilk rekabetin başladığı yıllara baktığımızda ise e-ticaret devinin nasıl büyüdüğünü anlamak mümkün. 2010 yılında Walmart’ın piyasa değeri 200 milyar dolar civarındaydı. Amazon ise 2010 yılını 60 milyar dolar değerle kapatmıştı. Başka bir deyişle Amazon piyasa 4 kattan daha fazla artarken Walmart’ın değeri ise sadece yüzde 12 yükselmiş durumda. Amazon’un Walmart’ı piyasa değerinde geride bırakmasının sebeplerinin başında e-ticaret devinin gelirlerindeki büyüme ve buna bağlı olarak önümüzdeki yıllardaki şirketin ulaşabileceği potansiyel. 2014 yılında yüzde 20 büyüyen Amazon’a karşın Walmart, sadece yüzde 2 büyüyebildi. Bu aradaki farkın 2015 yılında daha çok açılacağı da analistlerin paylaştıkları bilgiler arasında. Madalyon’un diğer yüzünde ise gelirler bulunuyor. Bu konuda Amazon, Walmart’ın oldukça gerisinde seyrediyor. Geçtiğimiz yıl, Walmart 473 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam, Amazon’da 88.9 milyar dolar civarında kaldı.
Neden kazandı
PERAKENDE dünyasında e-ticaret şirketlerinin yükselişi katlanarak sürüyor. Amazon ise tüm dünyadaki e-ticaret şirketlerine örnek yeniliklere imza atmayı başarıyor. Şirket, tüm yatırımlarını müşteri memnuniyetine yapıyor. Bunların başında ise ‘öneri motoru’ teknolojisi var. Bilim adamlarıyla çalışarak dünyanın ilk öneri motorunu geliştiren Amazon, müşterilerinin tüketim ihtiyaçlarına göre ürün öneriyor. Ayrıca Amazon, farklı iş modellerini de geliştiriyor. Bunların başında ‘Amazon Prime’ var. Yıllık 99 dolar üyelik ücreti ödeyen kullanıcılar, daha ucuz kargo hizmeti, indirimli online müzik, online film, e-kitap ve kampanyalı ürünler gibi birçok ayrıcalığa sahip olabiliyor.
Ahmet CAN


http://www.eticaretturkiye.com/Admin/link-id_46/t_1437893007/

Yorumlar

Popüler Yayınlar